3D modellemede Soyut ve somut olarak gördüğümüz ve hayal ettiğimiz mekanların, nesnelerin çizilerek 3D teknolojisi ile çizilerek dijital ortama aktarılmasıdır.
Önemli Olan Tasarım Gücüdür
3D modelleme, organik ve katı olmak üzere 2’ye ayrılır. Organik model karakter tarzı modellere denir. Organik modellemede hayvan bitki türü çalışmalar yapılır. Katı modelleme modellemelerin, kütlesel ve sert köşeli olarak ayrılmasına denir. Katı modellemede ise bina, araba, uçak v.b çizimler yapılır. Modellemeler yapılırken türü ve bölümlemesine göre alanında uzman kişilere yapılmalıdır. 3D modellemede öne çıkan, tasarım gücüdür
3D Modellemede Nasıl Yapılır?
Günümüzde, pazarlamada en büyük pay, teknolojiye aittir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte her yerde olduğu gibi görsel iletişim alanında yenilikler meydana geliştir. Halk arasında kabul gören yenilikler algıyı bu yönde de geliştirmiştir. Gelişmeler sonucunda ortaya çıkan 3D modelleme işleminde mekân veya ürünün fotoğrafları çekilir veya çizimi yapılır. Alt yapısı hazırlanan materyaller, K-3D, AutoQ3D, Art Of Illısion, Blender, 3DPlus ve Autodesk, Auto Cad, Maya gibi programlar ile dijital alana aktarılır. Modelleme işleminde süreç, müşteri ile fikir alışverişi içinde iler ve çalışma müşteriye teslim edilir.
3D Modelleme Karar Almada En Büyük Etkendir
Gündelik hayatta televizyonlarda veya sosyal medyada, izlediğimiz çoğu reklamda veya tanıtım filminde animasyon kullanılmaktadır. Son zamanlarda ürün detayının artmasından üreticiler, tüketicilere ürettiği ürünlerin albenisini arttırmak amacıyla fotoğraflar ile yetinmeyip 3D modellemesini yaptırmaktadır. Buda ürünün hem daha iyi tanıtılmasını, hem de tüketicinin daha kolay karar vermesine neden olur.
3D Modelleme Çeşitleri Nelerdir?
3D modellemenin gerçekleşeceği sektöre göre modellemeler değişiklik gösterir. Başlıca modellemeler şunlardır;
• 3D Mimari Modelleme
• 3D Karakter Modelleme
• 3D Mekan Modelleme
• 3D Mimari Modelleme
• 3D Sanal Ortam Modelleme
• 3D Ürün Modelleme
• 3D Görselleştirme
• 3D Endüstriyel Modelleme
Nesnenin Hareketi 3D Algılamamızı Sağlar
Nesnenin gözlerimize olan uzaklığı, nesnenin kendi çapındaki konumlanma şekli, vücut hareketimiz ya da nesnenin hareketi 3D algılamamızı sağlar. Nesnelerin gözümüze olan uzaklığını algılayabilmemiz için o nesneye ve çevresindekilere ayrıca odaklanmamız lazım. Bunu her yapışımızda beynimiz gözlerimizin bu odaklanma hareklerini bilgiye çevirerek bize nesnelerin uzaklıklarını söyler ama biz tam olarak farkında olmayız.
www.toromedya.com.tr/3d-modelleme