3D Modellemek gördüğümüz nesnelerin bilgisayar ortamda derinliğe sahip bir şekilde çizilmesine denir. Dikey ve yatay ve ön görünüşle beraber perspektif görünüşten de cismi istenilen açıdan görmek o cismi üç boyutlu algılamamızda büyük rol oynar.
3D Modellemek Karakter
Günümüzde artık birçok tasarım ve film reklam ve daha birçok şey bilgisayar ortamında çeşitli programlar aracılığıyla oluşturulmaktadır. 3D karakter modelleme, günümüz teknolojisinde, reklam çizgi film, animasyon, sinema filmi ve akla gelebilecek birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Fikirler 3D Modelleme İle Gerçeğe Dönüşür
Karakter modelleme organik modelleme çeşitlerinden biridir. Gerçekten ilham alınarak veya gerçek olan bir karakteri 3D Modelleme tekniğiyle oluşturmaktır. Görsel tarzdaki sunum, anlatı, modelleme vb. şeyler her zaman dikkatleri üzerine çekmiş ve talep görmüştür. Animasyon filmleri, bilgisayar oyunları, çeşitli tasarımlar, videolar ve daha birçok proje de 3D karakter modelleme tekniğiyle oluşturulmuştur. Bu şekilde insanlar daha cazip gelmekte ve talebi arttırmaktadır. Bu yüzden karakterler modellenirken de genellikle 3 boyut tercih edilmektedir. 3D teknolojisi sayesinde fikirler, hayaller ve tasarımlar 3. boyuta taşınmıştır. 3D teknolojisinde cansız varlıkların yanında canlı karakterler de modellenebilir. Karakterin canlı veya cansız olması fark etmez. Modeller mutlaka anatomik açıdan gerçekliğe uygun olmalıdır.
Organik modellemede katı modellemeden farklı bir yol izlenmektedir. Canlı organizmalar birçok bileşenden oluştukları için, karakter modellemesi yapmak oldukça zordur ve ayrıntı ve sabır isteyen bir iştir. Modellenecek karakter insan ise, insana ait vücuttaki kemik-kas-eklem-doku vb. yapısına, dağılım ve şekillerine hâkim olunmalıdır. Karakter modellemenin çeşitli oluşturulma ve detaylandırma aşamaları bulunmaktadır. 3D karakter modelleme detaylandırma aşamaları;
• Dokulandırma,
• Kemik donanım,
• Materyal ekleme,
• Işıklandırma
şeklindedir. Modelleme ve tasarım karakterin tarzıyla uyum içinde olmalıdır. Fiziksel yapının yanında gerçekliğe en yakın biçimde görülmesi için karakterin duygusal yapısı hal ve hareketleri modellemede yansıtılmalıdır.Yani modellemesi yapılacak karakter için tüm unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bunlar için de iyi bir karakter modellemesi yapmak istiyorsanız eğer, birçok deneme yapmak durumundasınız. Bunun sonucunda bütün seçenekler değerlendirilerek en uygun olan karakter seçilmelidir. Ancak böyle bir titiz çalışma ile karakter gerçekliğe en uygun biçimde oluşturulmuş olur.
www.toromedya.com.tr/3d-modelleme