3D Modellemenin gördüğümüz nesnelerin bilgisayar ortamda derinliğe sahip bir şekilde çizilmesine denir. Oluşturulan modeller ile sanal ortamlar oluşturulur, hareketlendirilir ve ortaya 3D animasyon filmleri çıkar. 3D modelleme organik ve katı modelleme olarak 2’ye ayrılır. Organik modelleme de canlı olan yani insan hayvan bitki gibi ögeler çizilir. Katı modellemede ise karakter unsuru olan bina uçak gibi cansız ögeler çizilir. 3D modellemenin hedef alanları sektöre ve yapı tarzına göre değişir.
3D Modellemenin Her Alanda Kullanılır
Günün her saatinde sosyal medyada izlediğimiz çoğu reklamlarda kullandığımız araç ve gereçlerin yapımında 3D modelleme kullanılmaktadır. Son zamanlarda kullandığımız ürünlerin detaylarının artmasından dolayı üreticiler, tüketicileri ürünlere çekmek için fotoğraflar ile yetinmeyip 3D modellemesini yaptırmaktadır. Modelleme sayesinde ürün hem daha iyi tanıtılacak, hem de tüketicinin daha kolay karar vermesi sağlanacaktır. Modellemeler, sanal ortam modelleme, ürün modelleme görselleştirme ve endüstriyel modelleme gibi alanlarda yer almaktadır.
3D Modellemenin Mimari Alanda Faydaları
Mimarların bina, oda vb. inşaat alanlarında elleri ile çizdiği, tüm projelerin dijital dünyada 3 boyutlu şekilde canlandırılmasıdır. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile yaşam standartları yükselmiştir. İnsanlar gün geçtikçe yaşam alanlarını daha kaliteli, güvenli ve modern yapılar haline getirmek için teknolojiyi her alanda kullanmışlardır. Mimarların hayal ettikleri yapıları çizebilmeleri adına özel yazılım programları geliştirilmiştir. 2D, 3D yazılım programları ile hayal ettikleri yapıları anlatmaları, inşa etmeleri daha kolay hale gelmiştir. Mimari modelleme sayesinde, müşteriler alacakları evleri rahatça gözlemleyebilir ve fikir sahibi olabilirler.
Endüstride 3D Modelleme
3D Modelleme kullanıldığı her alana avantajlar sunmakta ve güçlendirmektedir. Her alan hizmet ve sektörün 3D teknolojisin, ihtiyacı vardır. Bu sektörlerden biride endüstri sektörüdür. Gerek otomasyon ürünleri, gerekse yeni icat edilmiş kullanışlı ürünler sürekli olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple üretilen ürünlerin insanlar tarafından tanınması ve ürünün nasıl kullanılacağını bilmesi gerekir. 3D teknolojisi burada ortaya çıkmaktadır. Teknoloji sayesinde akıcı ve akılda kalıcı bir şekilde tanıtımı yapılır. Modelleme sürecinde endüstriyel modelin kullanım bilgileri veya faydaları ve nasıl kullanılacağı ile ilgili bilgiler birleştirilir. 3D ortamında animasyonları yapılan ürünün tanıtım videosu ortaya çıkar.
Mekân Boyutlandırması
3D teknolojisi ve yazılımları ile çevremizdeki alanın sanal ortamda 3D olarak görselleştirilmesine denir. İster ormanlık bir alan, ister şehir ortamı, isterseniz tamamıyla hayal ürünü bir ortam üretilebilir.
www.toromedya.com.tr/3d-modelleme