Animasyonlar genel olarak çeşitli görüntülerin, resimlerin arka arkaya eklenmesiyle oluşan videolardır. Bir çok çizgi film, kısa film yanı sıra tanıtım filmleri , ürün tanıtım filmleri vb. alanlarda sıkça uygulanmakta anlatılmak istenen konunun daha etkili bir şekilde anlatılmasını sağlamaktadır.
Çeşitli animasyon yöntemleri bulunmaktadır .Bunlar; Cel/Geleneksel 2 Boyutlu Animasyon, Cut-out animasyon, Stop Motion, Rotoskopi, 3B Animasyon, Motion Capture, Prosedürel Animasyon, ve son dönemlerde sıkça kullanılan timelapse animasyon yöntemleridir.
Animasyonlar genel hatlarıyla resimlerin arka arkaya sıralanması işlemleriyse de bu günümüz dünyasında uygulanması mümkün olmayacak bir zaman kaybı ve iş yüküdür.Bu işlemleri daha kolay hale getirmek amacıyla çeşitli programlar üretilmektedir. Bu programlardan en sık kullanılanları Flash, After effects, 3D Studio max, Cinema 4D, Maya, ZBrush, Blender, Houdini, Lightwave 3D…
Bu programlar genel olarak oluşturulacak olan animasyon karelerini otomatik hale getirerek, animasyonu hazırlayanın daha hızlı ve kolay hazırlamasını, karakterlerin oluşturulmasını, yüz ifadelerini, hareket etmelerini kolayca hazırlanabilir hale getirmektir. Bu programlarda, nesnelerin kaplanması, ışık ayarları, yüz ifadeleri, oluşturabilir ve küçük yazılım parçaları (script,rigleme vb.) ile işlemleri hızlı hale getirebilirsiniz.
Animasyon son dönemlerde hızlıca gelişen bir sektör olmakla birlikte, ciddi kazançlar elde edilebilecek bir alandır.
Animasyonların Kullanım Alanları
• Reklamlar
• Tanıtım Filmleri veya Afişler
• Müzik klipleri
• Canlandırmalar
• Mobil, bilgisayar oyunları
• İnteraktif medya
• Teknik Simülasyonlar
• Proje uygulamalarının görselleştirilmesi
• Müzik, dans ve performans sanatları
Kariyer
Animasyon sektörünün içerisinde yer alan çeşitli meslekler;
Yönetmenlik, Animasyon yapımcılığı, Animasyon Yönetmenliği, Karakter Animatörlüğü, Konsept Tasarımı, Layout (Arka Plan) Tasarımı, Karakter Tasarımı, Storyboard, Oyun Tasarımı, 3D modellemesi, Rig uzmanı, Render uzmanı, Görsel efekt uzmanı, Yazılımcı, Stereografik 3D uzmanı
Ülkemizde son dönemlerde kaliteli animasyonlar yapılmaya başlandı. Bu animasyonların daha iyi pazarlanması, tanıtılması ve yabancı animasyon yapımları gibi tüm dünyada izlenen yapıtlar olabilmesi amacıyla ülkemizde kültür ve turizm bakanlığı,Kosgeb vb. kurumlar bünyesinde bir çok teşvik, hibe ve krediler verilmektedir. Neden Torbalı’mızdan tüm dünyada ses getirecek bir animasyon filmi çıkmasın?
www.toromedya.com.tr/animasyon-filmi