AR gerçek dünyada görüntülerin üzerine eklenen ses ve görüntü elementlerinin farklı bir gerçeklik yaratmasına denir. Bir diğer değişle sanal dünya ile gerçek dünya arasındaki bağlantıdır. AR teknolojisi, 4 ana çevre donanımı olan kamera, bilgisayar alt yapısı, işaretleyici ve gerçek dünyanın bir grup oluşturulması ile meydana gelir. Arttırılmış Gerçeklik çevre birimlerinin 3D olarak gerçek dünyaya konumlandırılması ve QR kodlarının canlandırılması olarak da tanımlanabilir.
Her Zaman Ulaşılabilir
AR uygulamaları ile günün her anında elimizin altındaki telefonlarda veya bilgisayar ekranlarında görülebilir. Ekranda gördüğümüz herhangi yazı, fotoğraf, video gibi şekiller 3D görüntüye çevrilip, görünmesi artırılmış gerçekliktir. 3D ve 2D çizimler, görsel ve işitsel materyaller arttırılmış gerçekliğin yapı taşlarını oluşturur. Örneğin; bir kişi istediği ürünün, istediği markanın logosunda bulunan kare kodu, kamera ile okutup iletişime geçebilir.
Tanıtım filmini izleyebilirler.
AR Uygulaması Her Alanda Elinizin Altındadır
Artırılmış Gerçeklik gelecekte hemen hemen her alanda, fabrikaların ve evlerin inşa edilmesinde öncü teknolojilerden biri olacaktır. İş dünyasında, yer edinmeye başlayan Arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle, firmalar, ürettikleri ürünleri veya hizmetleri müşterilerine daha iyi aktarılabilecektir. Bu şekilde marka akıllarda yer alacaktır. Artırılmış Gerçeklik uygulamalarının yer aldığı alanları açıklayacak olursak;
Eğitim sektöründe: Laboratuvarlarda deneyler yaparken, tarihi konularda canlandırma yapılırken, ya da insan anatomisini incelemek için kullanılır. Eğitimde kullanmanız sayesinde fizik dersi için bir galaksiyi sınıfa sığdırabilir evreni en ince ayrıntılarına kadar inceleyebilirsiniz. Yapılabileceklerin tek sınırı hayal gücünüzdür.
Eğlence Sektöründe: Günümüzdeki oyun konsollarının ya da sinema sektöründe kullanılmaya başlanmıştır. Oyun konsollarının yanlarında oyunların içeriklerine göre konsolların yanında veya oyunların içeriklerinde kullanılmaktadır. Sinema da ise 3D gözlükler ile filmler izlenmektedir.
Sanayi ve Endüstri Sektöründe: Üretilen ürünler ve araçlar üretilirken, ürünler müşterilere 3 boyutlu bir şekilde tanıtım yapılır. Fabrika ünitesinin kurulumunda gerçeğe uygun olarak uygulanması, fabrikada nereye yerleşeceği, mühendislere bakım, onarım planlaması vb. uygulamalarda kolaylıklar sağlamaktadır.
Sağlık Sektöründe: Ameliyatlarda veya kan alma gibi operasyonlarda damar yolu bulmak adına kullanılmaktadır.
Mimarlık sektöründe: Mimarlar Hololens uygulaması ile dizayn edilecek alan tam gerçeklikle dizayn edilir.
www.toromedya.com.tr/arttirilmis-gerceklik