Sanal gerçekliklerde bilgisayar tarafından simule edilen ortamlara verilen addır. Sanal gerçeklik gözlüklerinde bulunan çeşitli sensörler ve algılıyıcılar ile hareketlerimiz algılayarak bilgisayar yazılımına aktarılır. Böylece biz farkında olmadan beynimize aslında orada bulunuyormuşuz gibi sinyaller gider. Sanal gerçeklik katılım durumuna göre 3’e ayrılır;
• Kısmi Katılımlı
• Tam Katılımlı
• Çoklu Katılımlı
Kısmi katılımlı gerçek dünyadan bizi daha az koparırken tam katılımlı da tamamen bu ortamın içerisinde bulunması ve deneyimlemesi hedeflenir. Çoklu katılım ile birçok katılımlı kişi sanal bir ortamda bir araya gelebilir.
Tarihte ilk olarak 1939 yılında “View Master” adında bir ürün ile ekrana yerleştirilen film görüntülerinin ışık yardımıyla gözlükte izlediği gözlükler bilinen ilk sanal gerçeklik uygulaması olarak tarihe geçmiştir. 1980’li yıllarda uçak pilotları için sanal gerçeklik kaskları geliştirilmiş, böylece maliyetleri düşürülebilmişti. Günümüzde oyun sektöründe örneklere rastlıyoruz. Yüksek donanım maliyeti nedeniyle henüz çok yaygın olmasa da git gide yaygınlaşan bir kitle sanal gerçeklik oyunlarını oynamaktadır. Bununla beraber iş hayatında, firma çalışanlarının eğitiminde, müşteri sunumlarında, fuarlarda etkili tanıtımlar yapma fırsatını barındırırken, eğitim sektöründe, askeri eğitimlerde, tıp ve bilimde, müze vb. alanlarda, otomobil, uçak vb. araçların testlerinde, eğlence sektöründe, çeşitli simülasyonlarda, fayda sağlayan sanal gerçeklik uygulamalarının yaygınlaştığını görmek mümkün.
Sanal Gerçekliklerde Her Yeni Teknoloji Hayatımızı Kolaylaştırıyor…
Tıpkı televizyonun, bilgisayarın, cep telefonlarının hayatımıza girdiği gibi, sanal gerçeklik uygulamalarının yaygınlaşmasıyla hayatımızın bugünlerden çok farklı olacağı kesin. Normal şartlarda deneyimlemeyeceğimiz olayları, duyguları, bu uygulamalarla her gün deneyimleyebiliriz. Bir gün havada uçabilir, diğer bir gün savaş alanında savaşabiliriz. Dünyada herkes tarafından tanınan bir pop star olabiliriz. Teknolojinin bugün çocuklarımıza entegre ettiği cep telefonu, tablet, bilgisayar isteği ileri ki dönemlerde, sanal gerçeklik uygulamalarına dönecektir. Bunun için ne kadar iyi ve geliştirici bir teknoloji olsa da temkinli olmakta yarar vardır.
Her Alanda Objektiflik ve Gerçeklik Sağlayacaktır!
Gelecekte hayatımızın her alanında olacak olan teknoloji günümüzde eğitim ve inşaat sektöründe kullanılmaya başlıyor. Eğitimin her alanında kullanılacak olan sanal gerçeklik uygulamaları, teorik bilgileri uygulamaya dökerek öğrencilerin mesleki bilgilerini pekiştirecektir. Tarih, coğrafya, fen bilimleri, gibi derslerde olayları, denemeleri tarihi kişiliklerin yaşamlarını gerçekleştirerek olayları pekiştirmeleri sağlanır. İnşaat sektöründe de kullanılacak olan uygulama sayesinde, ev bakmak isteyenler veya yapacağı binaları tanıtmak isteyen kişiler maketlerle uğraşmak zorunda kalmayacak. Bilgisayar ortamında çizilen proje ile birebir ev ortamını görecekler. Bu da ev alırken ve evleri tanıtırken hem müşteriler hem de inşaat şirketine objektiflik sağlayacaktır.Sanal Gerçeklik Projelerimiz ile inşaat projelerinizin henüz temeli atılmadan gezilmesini sağlıyoruz. Müşterileriniz, nesnelere dokunabilir, odalarda dolaşıp, balkon manzarasının tadını çıkarabilir. Maket, örnek daire vb. masraflara katlanmadan hızlıca satış yapmanın tadını çıkarın.
www.toromedya.com.tr/sanal-gerceklik