Sanal gerçeklikte özle görülebilir her türlü iç ve dış mekanın, bilgisayar ve İnternet ortamında üç boyutlu bir açı ile izlenmesini sağlayan teknolojiye denir. Kullanıcılar sanal gerçeklik uygulamalarına ve ortamlarına sanal gerçeklik gözlükleri ve çeşitli teknolojik cihazlarla dahil olurlar. Sanal gerçeklik uygulamaları her alanda ve sektörde faaliyet göstermektedir. Markalaşmanın dijital hali olan sanal gerçeklik uygulamaları ile ürünleri detaylı ve daha güvenilir bir şekilde satılmaktadır. Pazarlama ve ticaret hayatında önemli bir yer edinen sanal gerçeklik uygulamaları ürün satışlarındaki verimi arttıracak ve müşteri ve üretici arasında köprü görevi görecektir.
Sanal Gerçeklikte İle Üretici ve Müşteriler Arasında Köprü Olacaktır
Sanal gerçeklikte uygulamaları ile tüketicilere sıra dışı deneyimler sunarak onlara heyecan katıp ilgilerini çekilebilecektir. Müşteriler satın almadıkları bir ürün ya da hizmeti deneme fırsatı bulacak ürünü alırken akıllarında kalacak soru işaretlerini silebilecektir. Pazarlama alanında henüz yeni olmasına karşın, teknoloji trend haline gelen bu teknoloji ile markalara prestij kazandıracak kampanyalar üretebilecektir. Fuarlar ve pazarlarda ürünleri tanıtırken yapacağınız etkinlikler ile de firmanıza veya markanıza ilgiyi arttıracaksınız.
Sanal Gerçeklite Pazarlamada Kullanmanın Yöntemleri
- Maddi deneyimler
Oteller ya da tatil şirketleri hizmetlerini hedef kitlelerine genellikle web siteleri ya da broşürler ve diğer reklamları üzerinden sunar. Fakat insanlar karar verme aşamasında vakit geçirecekleri ve konaklayacakları yerleri somut olarak görebilmek ve dolaşmak ister. Bu durumda hedef kitlenize sunacağınız bir gerçeklik hissinin, kararlarında etkisi büyük olacaktır.
- Ürün deneyimleri
Bir oyun markası olarak yeni oyununuzu tanıtmanız gerekecektir. Firma olarak oyun severlere bu oyunu piyasadaki diğer eş oyunlardan daha canlı ve daha kaliteli olduğunu ifade etmeniz gerekir. Bu oyunu hedef kitlenizde bulunan oyun severlere sanal gerçeklik uygulaması ile sunarak tanıtmanız etkili olacaktır.
- Öğretici deneyimler
Şirketler ürünlerinin üretim aşamasını tüketicilere göstermek amacıyla sanal gerçeklikle yararlanabilir. Satın aldıkları ürünlerin emek ve zanaata dayanan hikâyesini heyecan verici bir deneyim ile öğrenen tüketicilerin markaya olan ilgisi artacaktır.
- Ticari fırsatlar
Bir stadyumdaki ya da bir tiyatro salonundaki en iyi koltuğu binlerce kişiye satabildiğinizi düşünün. Sanal gerçeklik buna imkan verir. Bir maçı ya da performansı canlı streaming ile dünyanın herhangi bir yerinden, kilometrelerce uzakta olsanız bile oradaymış gibi izleyebilirsiniz.
- Ürün tanıtımları ve Lansmanlar ve Fuarlar
Sanal gerçeklikte markalara yeni ürünler oluşturma ve mevcut ürünlerini tanıtma konusunda da önemli fırsatlar sunuyor. Firmalar ürettikleri ürünleri fuarlarda sanal gerçeklik uygulamaları ile tanıtarak etkileşim kurabilirsiniz.
- İnsan kaynakları
Doğru insanları işe almak veya çalıştırırken eğitim vermek zordur. Çalışanlara toplu eğitimleri sanal gerçeklik uygulaması ile pratiğe dökülmüş şekilde aktarılabilir
- Pazar araştırması
Bir alışveriş merkezi, mağaza ya da sinema olsun; yeni bir fiziksel alana yatırım yapmak büyük bir iştir. Sanal gerçeklik uygulamaları ile işe başlamadan önce yatırım yapacağınız alanı hedef kitlenize gösterebilir, nasıl tepki vereceklerini anlayabilir ve bu doğrultuda adım atabilirsiniz. Paneller, araştırmalar ve 3D görselleştirme size yatırımınız hakkında iç görü sağlayabilir. Fakat en doğru sonucu sanal gerçeklik deneyimi ile elde edersiniz.
8.Müşteriler İle Etkileşim
Sanal gerçeklik henüz yeni bir teknoloji olduğunu için çok fazla tüketici tarafından kullanıldığını söyleyemeyiz. Akıllı telefonlarla da desteklenen sanal gerçeklik uygulamaları bu teknoloji ile yakından ilgilenen tüketicileri etkilemektedir.
www.toromedya.com.tr/sanal-gerceklik