Saçları sakallarına karışmış, gözleri bilgisayar ekranına bakmaktan büzüşmüş. Kaç gece sabahladıklarını kendileri dahi unutmuş insanlardır yazılımcılar. Kafalarında ne yapmaları gerektiği belirdiğinde sonuca ulaşmak için nefes dahi almadan çalışırlar. Sonuca ulaştıklarında, yaptıkları yazılım sorunsuz çalıştığında o keyif paha biçilemez. Eğitim cdleri alarak, kurslara katılarak, eğitim videolarını takip ederek, bir kitap alarak her sayfayı tek tek okuyup uygulayarak yazılımcı olmak mümkündür. Sizin için en kolay yöntem hangisi ise onu seçebilirsiniz.
Piyasada on binlerce yazılımcı personel açığı bulunmaktadır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı Fikri Işık bu rakamı 70-80 bin olarak açıklamıştı. Günümüzde işini gerçekten iyi yapan yazılımcıların iş bulamaması mümkün değildir.
10 yıl önce kurulan Facebook, 160 milyar dolar, 4 yıl önce kurulan Whatsapp 19 milyar dolar değerinde. Yani bir yazılım projesi, Türkiye’nin koskoca Tüpraş firmasının değerinin 4 katı büyüklüğünde. Türkiye’de de yüzlerce yazılım projesi hayata geçmiş olup, başarıyla devam etmektedir. Bununla beraber insanlığa büyük katkı sağlayacak bir çok proje oluşturarak insanlara fayda sağlamanız da mümkündür.
Yazılımcı olmak geçmiş yıllara oranla çok daha kolay. Bir çok yazılım geliştiricisi açık kaynak kodlu yazılımlar üretmekte ve kodlarını paylaşmaktadırlar. Geliştirme yapacağınız projelerde kullanabileceğiniz çeşitli yazılım kütüphaneleri de mevcuttur. İncelemeniz için birkaç web sitesi önerebilirim. Bunlardan biri “github.com” ve “stackoverflow.com” Bu sitelerde İngilizce olarak aradığınız bir çok yazılım kaynağına ulaşabilirsiniz. Hostt.com’da ücretsiz olarak web sitenizi yayınlayabilirsiniz. Udemy.com bir yazılım eğitim platformudur. Aynı zamanda bir Türk projesi olan Udemy Silikon Vadisin’den 1 milyon dolar yatırım almıştır. Yazılım öğrenimini eğlenceli bir hale dönüştüren “codecademy.com” ile adım adım uygulama yapma şansınız bulunuyor.
Yazılımcı olmak zor değildir. Bununla beraber en az orta düzey İngilizce bilgisi, yüksek sabır, kararlılık ve analitik düşünce yapısı gereklidir. Torbalı’dan tüm ülkede konuşulacak yazılım projeleri çıkması dileklerimle.
www.toromedya.com.tr/web-tasarim