Numaralı gözlük, güneş gözlüğü derken işte geldiğimiz nokta sanal gerçeklik gözlüğü. Öyle bir güneş gözlüğü düşünün ki taktığınızda kendinizi bambaşka bir yerde buluyorsunuz. Bilgisayarda tasarlanan bu sihirli dünyanın sanki içerisindesiniz.
Sanki diyoruz çünkü aslında salonunuzdasınız. Kafa karıştırıcı değil mi?
Evet işte beynimizde böyle bir kafa karışıklığı içerisinde bir illüzyonda yaşıyor. VR gözlüğün içerisindeki dünyada bizleri ağırlarken, o dünyadaki olaylara tepki veriyor. Gerçek hayatta başımıza gelen bir olayda verdiğimiz tepkinin aynısını sanal dünyada veriyoruz.
Bu aslında bir illüzyon yani bir nevi beynimizi kandırıyoruz. “başımızı döndürdüğümüzde gerçek dünyada olduğu gibi görebiliyoruz etrafı” diyor beyin o zaman bu karşıdan gelen zombi belki de gerçektir. O zaman dopamin seviyemi artırayım diyor. Heyecanlanıyoruz sanal dünyada gülüyoruz. ağlıyoruz. Gerçek dünyada giremeyeceğimiz maceralara girebiliyoruz. Bunu bize sağlayan şey ise sanal gerçeklik gözlüğü,
Sanal Gerçeklik Gözlüğü nasıl çalışıyor ?
Gözümüzde bir gözlüğümüz var bu gözlükte bulunan ve iki gözümüze denk gelen iki ekran bulunuyor. çeşitli sensörler gözlüğün konumunu algılıyorlar. Bu konumu önceden bilgisayara merkezliyorsunuz Böylece sanal dünyanın merkezi ile VR gözlükleri kullandığınız uygulamanın alanı eşleşiyor. Gözlüğün konumu algılandıktan sonra ve sanal dünya ile eşleştikten sonra gerçek dünyada yaptığınız tüm hareketler sanal dünyaya aktarılmış oluyor. Bu aktarım bilgisayarda işlenerek yazılımlar sayesinde sanal dünyada çeşitli tepkiler verilmesine neden oluyor. genellikle iki adet controller bulunuyor ve onlarında konumu sensörlerle tespit edilerek uygulama veya vr oyuna aktarılıyor.VR gözlük teknolojileri çok yeni ve şuanda çok fazla kaba tasarımlara sahip, eminim ki çok daha pratik versiyonları hayatımıza girecektir. All in one denilen bilgisayara bağlantı gerektirmeyen vr gözlükler piyasada yerini aldı bile.
Sanal Gerçeklik oyunları
VR teknolojisi ilk kez ürün olarak ortaya çıktığında bu teknolojiyi erkenden deneyimleme fırsatı bulanlardanım. Denediğimde ön yargılarımla bu beni nasıl kandırabilir ki ben sonuçta evimin salonunda olduğumu biliyorum diye düşünmüştüm. Ta ki roller coaster oyununu oynayana kadar. Attığım çığlığa inanamadım.
Sanal gerçeklik deneyimini en iyi yaşayabileceğimiz oyunlar gitgide çeşitlenmeye başladılar. Piyasada rekabetin artması ve tasarımların çok daha kullanışlı hale gelmesi ve fiyatların ucuzlaması gibi aşamalar geçildikten sonra oyun üreticileri de daha fazla oyun üretebilirler.